Het Kuikentje

De agrarische kinderopvang midden in de natuur

Even voorstellen

Annemieke 

Mijn naam is Annemieke Korsman-Rosendaal. Met passie ben ik de trotse eigenaar van kinderopvang Het Kuikentje.

Samen met mijn man run ik ons bedrijf, hij is mijn rechterhand en ondersteunt ons in onderhoud en administratieve activiteiten.

Kinderopvang het Kuikentje ligt op ons privé terrein. Wat als voordeel heeft dat ik nauw betrokken ben bij het gehele proces. Ons woonhuis is gesplitst, in het ene gedeelte woon ik samen met mijn man en in het andere gedeelte wonen mijn ouders in een aanleunwoning. Zodoende hebben wij oud en jong op ons terrein.

Mijn moeder verzorgd samen met mij regelmatig een warme maaltijd, welke wij roulerend aanbieden, zo assisteert zij af en toe ook tijdens een lees- of knutselmoment.

Wij hebben drie volwassen kinderen en zijn de trotse opa en oma van een heel span kleinkinderen.

Door mijn liefde voor kinderen en mijn studies is zeven jaar geleden het idee ontstaan om een eigen kinderopvang op te starten. Dit in de vorm van een kleinschalige agrarische kinderopvang welke voldoet aan de actuele veiligheids- en gezondheidseisen zoals gesteld voor de kinderopvang.

De agrarische visie komt voort uit de liefde voor natuur, dieren en het kweken van eigen groente en fruit. Door kinderen hiermee kennis te laten maken en erbij te betrekken, wil ik mij onderscheiden van de reguliere kinderopvang.

Het team

Wij zijn een vast team van gediplomeerde pedagogisch medewerkers en stagiaires.
Gezamenlijk geven wij vorm aan onze kinderopvang. Met ieder zijn eigen talent en inspiratie. Doordat wij kleinschalig zijn is er veel betrokkenheid en zijn de communicatie lijnen kort. Zo zorgt het werken in een klein team er ook voor dat er dagelijks vaste gezichten op de groep staan.

Manon

Manon

Ik ben Manon Biesheuvel-Korsman, geboren in 1989 en ik woon samen met mijn man en 3 kinderen in Hekelingen. Wij hebben een melkveehouderij waar ik enorm trots op ben en waar ik in mijn vrije tijd graag een beetje bij ondersteun.
Verder vind ik het heerlijk om met mijn paard buiten te rijden en met onze kinderen leuke dingen te ondernemen.

Ik ben werkzaam binnen het Kuikentje als pedagogisch medewerker, op de babygroep: de Rupsjes. Samen met mijn collega`s willen wij uw kind de beste zorg kunnen bieden in een veilig maar uitdagend klimaat.

Sylvia

Sylvia

Mijn naam is Sylvia en ik ben geboren in 1985. Samen met mijn man, zoon en dochtertje woon ik in Spijkenisse. Ik heb in 2004 mijn diploma SPW3 behaald en sindsdien ook werkzaam in de kinderopvang.

Vanaf juni 2016 mocht ik het team bij het Kuikentje komen versterken waar ik nog steeds met veel plezier werk! Ik sta 2 dagen in de week op de dreumes/peutergroep als Pedagogisch Medewerker.
Daarnaast vervul ik de taak als praktijkopleider. Dit houdt in dat ik stagiaires begeleid tijdens hun leerweg bij Het Kuikentje. Ik heb een VVE certificaat en ik vind het dan ook erg leuk om themagericht te werken, omdat je de ontwikkeling van kinderen goed kan volgen, maar daarnaast ook vooral het plezier wat zij hierin hebben uitstralen. Hier doe je het voor!

Malou

Malou

Hoi mijn naam is Malou, ik ben geboren in 1996 en ik ben opgegroeid in Oostvoorne.
Ik ben afgestudeerd als gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Naast mijn werk bij Het Kuikentje werk ik bij restaurant de Duinrand in Oostvoorne, en vind ik het leuk om creatief en sportief bezig te zijn. Voorheen ben ik afgestudeerd als Verpleegkundige, maar ik ben hierin momenteel niet werkzaam.
Ik ben te vinden op de dreumes-peutergroep. Ik heb het erg naar mijn zin bij het Kuikentje en ik ben blij dat ik nu een beroep heb gevonden dat echt bij mij past!
Groetjes Malou!

Enny

Enny

Hallo, ik ben Enny geboren in 1969. Woon in Brielle samen met Frank en onze meiden alweer 13 jaar. Wij zijn een samengesteld gezin met vijf meiden die nu tussen de 20 en 26 jaar zijn die langzaam uitvliegen uit ons warme nest.

Een paar jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik de opleiding pedagogisch medewerker gaan doen. Mijn stage was bij het kuikentje en ik ben er gebleven.

Je kan mij eigenlijk overal vinden en vindt de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontzettend mooi en leuk en streef er altijd naar om bij iedereen een glimlach te krijgen want dan is mijn dag weer goed.

 Ik doe graag een klein beetje hardlopen, de sportschool en yoga, ook vind ik het heerlijk om lekker te toeren met mijn auto of motor met een tussenstop op een terrasje.

Lexey

Lexey

Hoi ik ben Lexey, geboren in 2000 en ik woon in Rozenburg.

Ik heb in juli 2020 mijn diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 behaald en ik ben sinds augustus 2020 werkzaam bij het kuikentje.
Sinds klein was het altijd al mijn droom om later met kinderen te werken met de leeftijd van 0-4 jaar en ik ben heel blij dat ik die droom nu kan vervullen. Mijn vaste groep is bij de rupsjes maar ik ben ook vaak bij de vlinders te vinden.
In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met voetballen, muziek en ik hou van een mooie wandeling in de natuur.

Ook ben ik niet bang om een beetje vies te worden en daarom is het kuikentje de juiste plek voor mij!

Monique

Monique

Hoi, ik ben Monique Verhoeve geboren in 1990. Ik kom oorspronkelijk uit Krimpen aan de Lek, maar woon sinds 2015 in het mooie Rockanje samen met mijn man, dochter en hond.

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met boten en watersport. Ik kan onwijs genieten van de natuur en ben dan ook dagelijks te vinden in de bossen of op het strand.

Ik ben sinds 2010 werkzaam in de Kinderopvang en heb mijn 3-jarige opleiding Pedagogisch medewerker 4 afgerond in 2013.

Na mijn verhuizing ben ik op zoek gegaan naar een baan waar ik de passie met de kinderen en de natuur kon combineren en ben sinds december 2016 werkzaam bij Het Kuikentje, waar dit heel mooi samen kan.

Yvonne

Yvonne

Hoi, ik ben Yvonne, geboren in 1970 en woon in Havenhoofd ( Stellendam ). Ik ben getrouwd en moeder van Stephanie (16) en Aaron (14).

Verder vind ik het leuk om te winkelen met mijn dochter en lees ik graag een goed boek.

Voor de komst van mijn kinderen heb ik jarenlang in de kinderopvang gewerkt, nu ben ik sinds oktober 2018 werkzaam bij het Kuikentje op de peutergroep.

Wat ik vooral heel leuk vind aan mijn werk is om de ontwikkeling te mogen volgen van het kind en daaraan te mogen bijdragen.

Viviënne

Viviënne

Hallo, ik ben Viviënne, geboren in 1996 en ik woon in Spijkenisse. Naast het werken bij Het Kuikentje, sport ik graag en fotografeer ik voornamelijk in de natuur.

Ik ben sinds oktober 2019 werkzaam bij het Kuikentje als Pedagogisch medewerker op de baby-groep.
In 2020 ben ik afgestudeerd aan de hogeschool te Rotterdam, als: Pedagogisch Educatief Professional.
Hierdoor heb ik sinds 2021 ook de functie Pedagogische Coach en Beleidsmedewerker. Dit houdt in dat ik een ondersteunende rol heb voor mijn collega’s en voorzie dat de protocollen up-to-date zijn.

Ik ben zelf graag buiten in de natuur en vind het daarom ook heerlijk om te werken op Agrarische wijze, zoals bij het Kuikentje. Ik heb mijn passie gevonden in het werken met kinderen en ondersteun de kinderen graag in hun ontwikkeling.

Dénise

Dénise

Hoi ik ben Dénise, geboren in 1997 en ik woon in Brielle. Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de zorg heb ik mijn passie gevonden in het werken met kinderen. Naast het werken bij kinderopvang het kuikentje hou ik ervan om buiten te zijn en te sporten.

Vanaf januari 2020 ben ik werkzaam op de babygroep als gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4, hier ben ik 2 dagen in de week te vinden. Het werken met kinderen en de ontwikkeling op verschillende vlakken stapje voor stapje mee te maken is geweldig om te zien en ik kijk er naar uit om dat te blijven doen!

Sandra

Sandra

Mijn naam is Sandra, geboren in 1977, sinds maart 2014 werk ik bij Het Kuikentje. Ik woon in Oostvoorne met mijn man en 2 kinderen in de basisschoolleeftijd. Aan huis hebben wij een bloemenkwekerij waar we onder andere paradijsvogelbloemen kweken.

Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening gevolgd en heb hiervoor in de jeugdhulpverlening en een andere kinderopvang gewerkt.

Bij Het Kuikentje ben ik werkzaam als Pedagogisch medewerker op de baby-dreumes groep. Ik vind het heerlijk om te zien hoe kinderen in zo’n mooie omgeving mogen ontdekken en ervaren.

Wendy

Wendy

Ik ben Wendy (1974) en ben al vanaf 1994 werkzaam in de kinderopvang. Samen met mijn man Mike en onze twee dochters Madelon (2002) en Lieve (2005) woon ik in de gezellige binnenstad van Brielle. In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om mijn meiden of mijn man aan te moedigen op het voetbalveld. Zelf probeer ik ook af en toe een balletje te trappen maar dan wel in de 35+ competitie. Wij zijn dus echt een voetbalgezinnetje. 

Jullie kunnen mij vinden op de kleine verticale groep van maandag t/m donderdag. Met veel plezier werk ik daar met de kinderen van 0 t/m 2,5 jaar. Ik vind het een erge leuke leeftijdsgroep omdat ze in deze 2,5 jaar zo ontzettend veel leren. De kinderen komen binnen als een klein afhankelijk kindje en ze gaan bij ons weg als grote, stoere, ondernemende en kletsende peuters. Ze leren zoveel in deze korte tijd. Ik vind het erg mooi dat ik deel mag uitmaken om al deze kinderen te helpen in hun ontwikkeling naar mooie individuen. Dat maakt dit werk zo mooi.

Michelle

Michelle

Mijn naam is Michelle Korsman. Ik ben geboren in 1986 en ik woon in Brielle samen met mijn man Frits, onze dochter Isabeau en onze zoon Vince.
In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met mijn gezin en ik vind het fijn om te sporten/fietsen.
Ik werk als administratief medewerker op kantoor sinds 2014. Mijn werkzaamheden bestaan uit: kindplanning/contact met nieuwe ouders, kind/personeelsadministratie, facturatie en preventiemedewerker.
In september 2021 ben ik gestart met een hbo-opleiding management in de kinderopvang. Mijn functie is nu assistent leidinggevende, uiteindelijk zal ik steeds meer taken gaan krijgen als leidinggevende.
De kindplanning heb ik overgedragen aan mijn collega’s Wendy en Yvonne onder supervisie van mij.

Om binnen een klein team mijn bijdrage te kunnen leveren, zodat kinderen een gezellige en leerzame tijd hebben binnen Het Kuikentje, voelt goed!

Lucinda

Lucinda

Visie & Denkwijze

Naast rust, reinheid en regelmaat hechten wij veel waarde aan de woorden: respect, ruimte, reflectie en resultaat. 

Omdat ieder kind uniek is vinden wij het bij Het Kuikentje belangrijk dat een kind in zijn eigen tempo mag ontwikkelen. Respect, voor het kind maar ook voor de ouders. Dit door vertrouwen te winnen, flexibel te zijn en open te staan voor zowel de eigenheid van het kind als de ouders. Op deze manier willen wij streven naar een relatie waarin het kind centraal staat.

De doelstelling van Het Kuikentje is om kinderen een vertrouwde en landelijke plek te bieden waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit komt naar voren door kinderen veel buiten te laten spelen, vertrouwd te maken met dieren en de verzorging daarvan, daarnaast worden kinderen bewust betrokken bij het opkweken van groenten en fruit.

Er is hierbij bewust gekozen voor kleinschaligheid, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om op de individuele behoeften van kinderen in te kunnen gaan en zo een juiste vertrouwensband op te bouwen.

Onze visie en pedagogische uitgangspunten zijn afgeleid van de Hongaarse pedagoog en kinderarts Emmi Pikler. Haar benadering kenmerkt zich door twee principes:
• Respect voor de behoefte aan een stabiele persoonlijke band
• Respect voor de zelfstandige activiteiten van het kind

In de praktijk uit zich dit in:
• Bewust respectvol omgaan met de autonomie van het kind
• Het kind zoveel mogelijk de ruimte en de middelen aanbieden, zodat hij of zij uit zichzelf gaat ontdekken
• Het kind krijgt de kans in zijn/haar eigen tempo te leren bewegen, onderzoeken en spelen
• Zorgmomenten zijn gestructureerd en er is steeds communicatie tussen kind en verzorger

“Als een kind de kans krijgt in zijn eigen verzorging een actieve deelnemer te zijn in plaats van een passieve ontvanger, vergroot dit zijn gevoel van autonomie en zelfvertrouwen.”

Emmi Pikler

Normen en waarden

Normen en waarden hebben voor ons als belangrijkste doel dat wederzijds vertrouwen, de sfeer en het gevoel de basis zijn om met elkaar om te gaan. Het belangrijkste doel wat wij willen bereiken is zoals wij dit noemen ‘het zuchtje van genoegen’.

‘Het zuchtje van genoegen’ bij zowel kinderen als ouders en collega’s maakt dat:
– de vertrouwensrelatie voor het kind kan groeien;
– de ouder met een prettig gevoel naar het werk gaat;
– de samenwerking onderling goed is.

Veiligheid in en om het kinderdagverblijf

Ons kinderdagverblijf voldoet aan al de veiligheid- en gezondheidseisen gesteld door de GGD. In ons kwaliteitshandboek dat digitaal aanwezig is kunnen ouders de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid inzien. Verder zijn er protocollen gericht op: kinderen, ouders, veiligheid en gezondheid.

Omdat wij een agrarische kinderopvang zijn voldoen wij aan al de eisen die hiervoor zijn gesteld. Hieronder valt onder andere het Zoönosen keurmerk.

Het pand is gebouwd onder de strengste norm wat betreft de brandveiligheid. Er is een branddeur, brandmelders, een goedgekeurde brandblusser, branddeken en een goedgekeurde EHBO doos. Er zijn een drietal vluchtroutes waarbij een beknopt ontruimingsplan hangt. Jaarlijks wordt er door de pedagogisch medewerkers een ontruiming geoefend en geëvalueerd in het teamoverleg.

Het pand wordt jaarlijks door de brandweer gekeurd en hiervan wordt een verslag naar de gemeente gestuurd.

Iedere pedagogisch medewerker is in het bezit van een kinder-EHBO-certificaat en iedere dag is er een bedrijfshulpverlener aanwezig.

Wij hebben een samenwerking met de gemeente, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en zijn aangesloten bij het meldpunt SISA. Hiernaast zijn wij in het bezit van het protocol meldcode kindermishandeling. De laatste ontwikkelingen betreffende de meldcode zijn in ons pedagogisch beleid verwerkt.

Naast de dagelijkse observaties en overdrachten zijn er jaarlijkse welbevinden momenten waarin er gericht gekeken wordt naar de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Ieder kind heeft een eigen mentor, zij is het aanspreekpunt voor ouders en zij is ook degene die actie onderneemt als er bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van het kind.

Een welbevinden gesprek is een individueel gesprek met de ouders waarin het welbevinden van het kind wordt geëvalueerd. Het verslag hiervan komt in het kinddossier.

Al de personen die werkzaam zijn in onze kinderopvang, zo ook de inwonenden van het woonhuis, zijn in het bezit van een VOG. De arbeidsvoorzieningen zijn erop gericht dat er op een verantwoorde manier kan worden gewerkt. Wij hebben een protocol arbeidsvoorwaarden.

Het aanwezige meubilair voldoet aan de geldende richtlijnen kinderopvang en aan de wettelijke eisen voor ergonomische werkomstandigheden.

Wij werken met dagelijkse-, wekelijkse-, maandelijkse- en periodieke schoonmaak- en onderhoudslijsten. De wekelijkse en maandelijkse lijsten worden ingevuld nadat deze taken zijn uitgevoerd.

Er zijn twee pedagogisch medewerkers aandachtsfunctionaris van het proces en zij controleren o.a. de lijsten. Zo controleert zij ook de voeding op houdbaarheidsdata. Tijdens het teamoverleg staat veiligheid en hygiëne regelmatig op de agenda.