Het Kuikentje

De agrarische kinderopvang midden in de natuur

Even voorstellen

Annemieke 

Mijn naam is Annemieke Korsman-Rosendaal. Met passie ben ik de trotse eigenaar van kinderopvang Het Kuikentje.

Samen met mijn man run ik ons bedrijf, hij is mijn rechterhand en ondersteunt ons in onderhoud en administratieve activiteiten.

Kinderopvang het Kuikentje ligt op ons privé terrein. Wat als voordeel heeft dat ik nauw betrokken ben bij het gehele proces. Ons woonhuis is gesplitst, in het ene gedeelte woon ik samen met mijn man en in het andere gedeelte wonen mijn ouders in een aanleunwoning. Zodoende hebben wij oud en jong op ons terrein.

Mijn moeder verzorgd samen met mij regelmatig een warme maaltijd, welke wij roulerend aanbieden, zo assisteert zij af en toe ook tijdens een lees- of knutselmoment.

Wij hebben drie volwassen kinderen en zijn de trotse opa en oma van een heel span kleinkinderen.

Door mijn liefde voor kinderen en mijn studies is in 2014 het idee ontstaan om een eigen kinderopvang op te starten. Dit in de vorm van een kleinschalige agrarische kinderopvang welke voldoet aan de actuele veiligheids- en gezondheidseisen zoals gesteld voor de kinderopvang.

De agrarische visie komt voort uit de liefde voor natuur, dieren en het kweken van eigen groente en fruit. Door kinderen hiermee kennis te laten maken en erbij te betrekken, wil ik mij onderscheiden van de reguliere kinderopvang.

Het team

Wij zijn een vast team van gediplomeerde pedagogisch medewerkers en stagiaires.
Gezamenlijk geven wij vorm aan onze kinderopvang. Met ieder zijn eigen talent en inspiratie. Doordat wij kleinschalig zijn is er veel betrokkenheid en zijn de communicatie lijnen kort. Zo zorgt het werken in een klein team er ook voor dat er dagelijks vaste gezichten op de groep staan.

Michelle

Michelle

Mijn naam is Michelle Korsman. Ik ben geboren in 1986 en ik woon in Oostvoorne samen met mijn man en twee kinderen. In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met mijn gezin en ik vind het fijn om te sporten/fietsen.

Inmiddels ben ik ruim 9 jaar werkzaam bij Het Kuikentje en sinds 2 jaar heb ik een leidinggevende functie.
Zorgen voor een goede samenwerking met een prettige sfeer, het motiveren en ondersteunen van collega’s, zodat wij met elkaar zorgen voor kwalitatief goede kinderopvang is mijn doel.

Ik vind het belangrijk om met ouders een goede relatie te hebben, zodat ze altijd met hun vragen bij mij terecht kunnen.

Mijn bijdrage leveren binnen een klein team, zodat kinderen een vertrouwde, veilige en leerzame tijd hebben binnen Het Kuikentje, voelt goed!

Wendy

Wendy

Ik ben Wendy (1974) en ben al vanaf 1994 werkzaam in de kinderopvang.
Samen met mijn man Mike en onze twee dochters Madelon (2002) en Lieve (2005) woon ik in de gezellige binnenstad van Brielle. In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om mijn meiden aan te moedigen op het voetbalveld. Zelf probeer ik ook af en toe een balletje te trappen maar dan wel in de 30+ competitie. Wij zijn dus echt een voetbalgezinnetje.

Jullie kunnen mij vinden als Pedagogisch Medewerker bij de Rupsjes op dinsdag en woensdag. Met veel plezier werk ik daar met de kinderen van 0 t/m 2,5 jaar. Ik vind het een erg leuke leeftijdsgroep omdat ze in deze 2,5 jaar zo ontzettend veel leren. De kinderen komen binnen als een klein afhankelijk kindje en ze gaan bij ons weg als grote, stoere, ondernemende en kletsende peuters. Ze leren zoveel in deze korte tijd. Ik vind het erg mooi dat ik deel mag uitmaken om al deze kinderen te helpen in hun ontwikkeling naar mooie individuen. Dat maakt dit werk zo mooi.

Daarnaast ben ik ‘hoofdleidster’, dit houdt in dat ik de schakel ben tussen de werkvloer, leidinggevende en de pedagogische coach.
Op maandag en donderdag ben ik werkzaam op kantoor. Hier verzorg ik de kind-planning en personeelszaken.

Yvonne

Yvonne

Hoi, ik ben Yvonne, geboren in 1970 en woon in Havenhoofd (Goedereede). Ik ben getrouwd en moeder van Stephanie en Aaron.

Ik ben werkzaam bij het Kuikentje vanaf oktober 2018 als Pedagogisch Medewerker, voor twee dagen in de week op de Vlindergroep. Hiervoor heb ik ook al jaren in de kinderopvang gewerkt.

Naast mijn functie als Pedagogisch Medewerker ben ik ook ‘Hoofdleidster’. Dit houdt in dat ik het aanspreekpunt ben voor het personeel en ik houd mij bezig met het personeelsrooster.

Verder vind ik het leuk om te winkelen met mijn dochter en lees ik graag een goed boek.
Wat ik vooral heel leuk vind aan mijn werk is om de ontwikkeling te mogen volgen van het kind en daaraan te mogen bijdragen.

Enny

Enny

Hallo, ik ben Enny geboren in 1969. Woon in Brielle samen met Frank en onze meiden alweer 13 jaar. Wij zijn een samengesteld gezin met vijf meiden die nu tussen de 20 en 26 jaar zijn die langzaam uitvliegen uit ons warme nest.

Een paar jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik de opleiding pedagogisch medewerker gaan doen. Mijn stage was bij het kuikentje en ik ben er gebleven.

Je kan mij eigenlijk overal vinden en vindt de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontzettend mooi en leuk en streef er altijd naar om bij iedereen een glimlach te krijgen want dan is mijn dag weer goed.

 Ik doe graag een klein beetje hardlopen, de sportschool en yoga, ook vind ik het heerlijk om lekker te toeren met mijn auto of motor met een tussenstop op een terrasje.

Viviënne

Viviënne

Hallo, ik ben Viviënne, geboren in 1996 en ik woon in Spijkenisse. Naast het werken bij Het Kuikentje, sport ik graag en fotografeer ik voornamelijk in de natuur.

Ik ben sinds oktober 2019 werkzaam bij het Kuikentje als Pedagogisch medewerker op de baby-groep.
In 2020 ben ik afgestudeerd aan de hogeschool te Rotterdam, als: Pedagogisch Educatief Professional.
Hierdoor heb ik sinds 2021 ook de functie Pedagogische Coach en Beleidsmedewerker. Dit houdt in dat ik een ondersteunende rol heb voor mijn collega’s en voorzie dat de protocollen up-to-date zijn.

Ik ben zelf graag buiten in de natuur en vind het daarom ook heerlijk om te werken op Agrarische wijze, zoals bij het Kuikentje. Ik heb mijn passie gevonden in het werken met kinderen en ondersteun de kinderen graag in hun ontwikkeling.

Judith

Judith

Hoi, ik ben Judith en ik ben sinds november 2021 werkzaam bij kinderopvang Het Kuikentje en sta als vaste leidster bij de Rupsjes op maandag, woensdag en vrijdag. Ik ben getrouwd, ik heb een zoon, een dochter en een hond.

Mijn hobby’s zijn: wandelen en fietsen. Winkelen en een terrasje pakken vind ik ook leuk om te doen.

Ik heb het heel erg naar mijn zin op de groep en heb al met veel ouders kennis gemaakt en voel mij echt welkom!

Ik hoop de kinderen een veilige, vertrouwde, fijne, gezellige en liefdevolle plek te geven waar ze zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo.

Diana

Diana

Ik ben Diana, geboren in 1971 en woon in Hellevoetsluis.

Ik ben getrouwd met Robert-Jan en samen hebben we 3 kinderen, Tim, Merel en Femke. In mijn vrije tijd sport ik graag buiten , wandel ik met de hond Mila, haak ik veel en ik zing graag.

Ik heb mijn diploma pedagogisch medewerker behaald in 2010. Sinds 2017 ben ik werkzaam in de kinderopvang en werk ik op de peutergroep. Deze leeftijdsgroep (2,5 tot 4 jaar) vind ik geweldig. De gezellige peuterpraat, een rollenspel bekijken, samen zingen en hen begeleiden in hun zelfstandigheid maakt dit werk zo leuk. Er samen een plezierige dag van maken vind ik belangrijk.

Vanaf 19 juli 2022 ben ik als pedagogisch medewerker werkzaam bij Het Kuikentje. Op dinsdag en donderdag vind je mij bij de Vlinders.

Martina

Martina

Ik ben Martina en sinds januari 2023 werkzaam bij Het Kuikentje op de rupsjesgroep.

Ik woon in Hellevoetsluis en ben moeder van Danielle, Jurgen en Nadine.
In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit, fiets ik graag, en zijn we vaak op het strand te vinden.

Werken bij Het Kuikentje trok me erg aan omdat het agrarisch is. Zelf hebben wij een boomgaard, en altijd dacht ik: wat zou het fantastisch zijn om met de kinderen hier doorheen te struinen en ze te laten zien hoe alles groeit en bloeit in de natuur.Bij Het Kuikentje zijn ze dan helemaal op hun plek.

Ik werk al 34 jaar in de kinderopvang en het blijft mooi om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen van baby tot kleuter. Dat ik ze daarbij mag begeleiden, met ze mag spelen, met ze mag leren, en samen plezier hebben is toch het mooiste. Ieder op zijn eigen tempo en op hun eigen manier.

Luna

Luna

Mijn naam is Luna ik ben 23 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend in Hellevoetsluis. Ik hou van kinderen, dieren en ik vind het leuk om bezig te zijn in de tuin. Daarom past Het Kuikentje goed bij mij!

Ik zit in het laatste jaar van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Na al 1 jaar gewerkt te hebben bij Het Kuikentje, werk ik sinds december 2023 weer voor 3 dagen in de week op babygroep de Rupsjes. Ik voelde mij toch meer thuis bij Het Kuikentje en miste de gezellige huiselijke sfeer, de collega’s en de kinderen.

Ik vind het leuk om met kinderen te werken, kinderen hebben mij altijd aangesproken omdat ze zo puur zijn. Als pedagogisch medewerker wil ik de kinderen bijstaan in hun ontwikkeling. Mijn doel is dat ze bij mij een veilig en vertrouwd gevoel hebben en dat ze elke dag hun zelf mogen zijn.

Ingeborg

Ingeborg

Mijn naam is Ingeborg en samen met mijn man woon ik al 35 jaar in Tinte. Onze dochter Iris (26) heeft ons warme nest verlaten en woont en werkt na het afronden van haar studie samen met haar Nederlandse vriend in Oslo, Noorwegen.

Het is alweer heel wat jaar geleden dat onze Iris de peuterspeelzaal in Tinte bezocht. Iris ging naar de basisschool en het contact met de leidsters van de peuterspeelzaal bleef. Ik werd gevraagd als oproepkracht op vrijwillige basis en raakte zeer nauw betrokken bij dit gezellige peuterspeelzaaltje.

In deze werkomgeving heb ik veel geleerd. Toen ik in 2003 dan ook de kans kreeg om de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker te volgen was de keuze snel gemaakt. Het werken met kinderen zie ik als een voorrecht en geeft mij veel voldoening. Dit is dan ook de reden geweest het bedrijfsleven te verlaten en mijzelf om te scholen.

Door mijn creativiteit, open houding en misschien mijn ‘kinderlijke’ kijk op de wereld en mijn interesse in de medemens bleek ik heel toegankelijk te zijn voor (jonge) kinderen. Ik ben al heel wat jaar met plezier aan het werk in deze branche. Per 1 november 2022 ben ik het vaste gezicht voor twee dagen in de week bij de Vlinders.

Op de groep draait het vooral om plezier te maken en daarbij nieuwe werelden te ontdekken. Mijn (onze) taak is om een veilige en uitdagende omgeving te creëren zodat onze peuters spelenderwijs leren, nu dan ben ik bij Het Kuikentje helemaal op mijn plek!

Annemieke

Annemieke

Mijn naam is Annemieke en ben geboren in 1994 in Zuidland.
Ik woon samen met mijn dochter Isabeau in het gezellige Brielle.

In mijn vrije tijd wandel en lees ik graag, onderneem ik leuke dingen met mijn dochter, familie of vrienden.

Ik werk sinds juli 2023 als pedagogisch medewerker op peutergroep de Vlinders.
Mijn doel als pedagogisch medewerker is de kinderen een fijne en vertrouwde omgeving te bieden, waar ze zich optimaal, ieder op zijn/haar eigen tempo en manier, kunnen ontwikkelen.
Daarnaast hoop ik (samen met mijn collega’s natuurlijk!) er iedere dag weer voor te zorgen dat de kinderen een leuke dag hebben!

Kiomi

Kiomi

Mijn naam is Kiomi en ik ben geboren in 2001.
Ik woon samen met mijn partner en zoontje in Oostvoorne.

Ik mijn vrije tijd, onderneem ik graag leuke dingen met mijn gezin.

Ik heb ervaring opgedaan in de kinderopvang als baby/BSO leidster en als ZZP’er.
Sinds juli 2023 werk ik twee dagen in de week op babygroep de Rupsjes en een dag op peutergroep de Vlinders.

Het werken in de kinderopvang vind ik leuk omdat je een bijzondere band met de kinderen, je collega’s en ouders op kunt bouwen.

Ik kijk ernaar uit om de kinderen verder te mogen bijstaan in hun ontwikkeling en ze te zien groeien.

Karin

Karin

Mijn naam is Karin en ik ben geboren in 1982.
Samen met mijn vriend en onze dochter woon ik in Brielle.

Na de middelbare school ben ik de opleiding SPW gaan doen en al gelijk in de kinderopvang gaan werken. Dit bevalt me nog steeds heel erg.
Het zien ontwikkelen en het begeleiden hierin op ieders niveau is iets wat me nog steeds enorm trekt.

Mijn vrije tijd breng ik graag door met mijn gezin, familie en vrienden. Ik wandel en ga er graag op uit.

Per 1 december 2023 werk ik twee dagen op de rupsjesgroep en 1 dag op de vlindergroep.

Visie & Denkwijze

Naast rust, reinheid en regelmaat hechten wij veel waarde aan de woorden: respect, ruimte, reflectie en resultaat. 

Omdat ieder kind uniek is vinden wij het bij Het Kuikentje belangrijk dat een kind in zijn eigen tempo mag ontwikkelen. Respect, voor het kind maar ook voor de ouders. Dit door vertrouwen te winnen, flexibel te zijn en open te staan voor zowel de eigenheid van het kind als de ouders. Op deze manier willen wij streven naar een relatie waarin het kind centraal staat.

De doelstelling van Het Kuikentje is om kinderen een vertrouwde en landelijke plek te bieden waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit komt naar voren door kinderen veel buiten te laten spelen, vertrouwd te maken met dieren en de verzorging daarvan, daarnaast worden kinderen bewust betrokken bij het opkweken van groenten en fruit.

Er is hierbij bewust gekozen voor kleinschaligheid, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om op de individuele behoeften van kinderen in te kunnen gaan en zo een juiste vertrouwensband op te bouwen.

Onze visie en pedagogische uitgangspunten zijn afgeleid van de Hongaarse pedagoog en kinderarts Emmi Pikler. Haar benadering kenmerkt zich door twee principes:
• Respect voor de behoefte aan een stabiele persoonlijke band
• Respect voor de zelfstandige activiteiten van het kind

In de praktijk uit zich dit in:
• Bewust respectvol omgaan met de autonomie van het kind
• Het kind zoveel mogelijk de ruimte en de middelen aanbieden, zodat hij of zij uit zichzelf gaat ontdekken
• Het kind krijgt de kans in zijn/haar eigen tempo te leren bewegen, onderzoeken en spelen
• Zorgmomenten zijn gestructureerd en er is steeds communicatie tussen kind en verzorger

“Als een kind de kans krijgt in zijn eigen verzorging een actieve deelnemer te zijn in plaats van een passieve ontvanger, vergroot dit zijn gevoel van autonomie en zelfvertrouwen.”

Emmi Pikler

Normen en waarden

Normen en waarden hebben voor ons als belangrijkste doel dat wederzijds vertrouwen, de sfeer en het gevoel de basis zijn om met elkaar om te gaan. Het belangrijkste doel wat wij willen bereiken is zoals wij dit noemen ‘het zuchtje van genoegen’.

‘Het zuchtje van genoegen’ bij zowel kinderen als ouders en collega’s maakt dat:
– de vertrouwensrelatie voor het kind kan groeien;
– de ouder met een prettig gevoel naar het werk gaat;
– de samenwerking onderling goed is.

Veiligheid in en om het kinderdagverblijf

Ons kinderdagverblijf voldoet aan al de veiligheid- en gezondheidseisen gesteld door de GGD. In ons kwaliteitshandboek dat digitaal aanwezig is kunnen ouders de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid inzien. Verder zijn er protocollen gericht op: kinderen, ouders, veiligheid en gezondheid.

Omdat wij een agrarische kinderopvang zijn voldoen wij aan al de eisen die hiervoor zijn gesteld. Hieronder valt onder andere het Zoönosen keurmerk.

Het pand is gebouwd onder de strengste norm wat betreft de brandveiligheid. Er is een branddeur, brandmelders, een goedgekeurde brandblusser, branddeken en een goedgekeurde EHBO doos. Er zijn een drietal vluchtroutes waarbij een beknopt ontruimingsplan hangt. Jaarlijks wordt er door de pedagogisch medewerkers een ontruiming geoefend en geëvalueerd in het teamoverleg.

Het pand wordt jaarlijks door de brandweer gekeurd en hiervan wordt een verslag naar de gemeente gestuurd.

Iedere pedagogisch medewerker is in het bezit van een kinder-EHBO-certificaat en iedere dag is er een bedrijfshulpverlener aanwezig.

Wij hebben een samenwerking met de gemeente, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en zijn aangesloten bij het meldpunt SISA. Hiernaast zijn wij in het bezit van het protocol meldcode kindermishandeling. De laatste ontwikkelingen betreffende de meldcode zijn in ons pedagogisch beleid verwerkt.

Naast de dagelijkse observaties en overdrachten zijn er jaarlijkse welbevinden momenten waarin er gericht gekeken wordt naar de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Ieder kind heeft een eigen mentor, zij is het aanspreekpunt voor ouders en zij is ook degene die actie onderneemt als er bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van het kind.

Een welbevinden gesprek is een individueel gesprek met de ouders waarin het welbevinden van het kind wordt geëvalueerd. Het verslag hiervan komt in het kinddossier.

Al de personen die werkzaam zijn in onze kinderopvang, zo ook de inwonenden van het woonhuis, zijn in het bezit van een VOG. De arbeidsvoorzieningen zijn erop gericht dat er op een verantwoorde manier kan worden gewerkt. Wij hebben een protocol arbeidsvoorwaarden.

Het aanwezige meubilair voldoet aan de geldende richtlijnen kinderopvang en aan de wettelijke eisen voor ergonomische werkomstandigheden.

Wij werken met dagelijkse-, wekelijkse-, maandelijkse- en periodieke schoonmaak- en onderhoudslijsten. De wekelijkse en maandelijkse lijsten worden ingevuld nadat deze taken zijn uitgevoerd.

Er zijn twee pedagogisch medewerkers aandachtsfunctionaris van het proces en zij controleren o.a. de lijsten. Zo controleert zij ook de voeding op houdbaarheidsdata. Tijdens het teamoverleg staat veiligheid en hygiëne regelmatig op de agenda.