Het Kuikentje

De agrarische kinderopvang midden in de natuur

Even voorstellen

Annemieke 

Mijn naam is Annemieke Korsman-Rosendaal. Met passie ben ik de trotse eigenaar van kinderopvang Het Kuikentje.

Samen met mijn man run ik ons bedrijf, hij is mijn rechterhand en ondersteunt ons in onderhoud en administratieve activiteiten.

Kinderopvang het Kuikentje ligt op ons privé terrein. Wat als voordeel heeft dat ik nauw betrokken ben bij het gehele proces. Ons woonhuis is gesplitst, in het ene gedeelte woon ik samen met mijn man en in het andere gedeelte wonen mijn ouders in een aanleunwoning. Zodoende hebben wij oud en jong op ons terrein.

Mijn moeder verzorgd samen met mij regelmatig een warme maaltijd, welke wij roulerend aanbieden, zo assisteert zij af en toe ook tijdens een lees- of knutselmoment.

Wij hebben drie volwassen kinderen en zijn de trotse opa en oma van een heel span kleinkinderen.

Door mijn liefde voor kinderen en mijn studies is zeven jaar geleden het idee ontstaan om een eigen kinderopvang op te starten. Dit in de vorm van een kleinschalige agrarische kinderopvang welke voldoet aan de actuele veiligheids- en gezondheidseisen zoals gesteld voor de kinderopvang.

De agrarische visie komt voort uit de liefde voor natuur, dieren en het kweken van eigen groente en fruit. Door kinderen hiermee kennis te laten maken en erbij te betrekken, wil ik mij onderscheiden van de reguliere kinderopvang.

Het team

Wij zijn een vast team van gediplomeerde pedagogisch medewerkers en stagiaires.
Gezamenlijk geven wij vorm aan onze kinderopvang. Met ieder zijn eigen talent en inspiratie. Doordat wij kleinschalig zijn is er veel betrokkenheid en zijn de communicatie lijnen kort. Zo zorgt het werken in een klein team er ook voor dat er dagelijks vaste gezichten op de groep staan.

Wendy

Wendy

Ik ben Wendy (1974) en ben al vanaf 1994 werkzaam in de kinderopvang.
Samen met mijn man Mike en onze twee dochters Madelon (2002) en Lieve (2005) woon ik in de gezellige binnenstad van Brielle.
In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om mijn meiden of mijn man aan te moedigen op het voetbalveld. Zelf probeer ik ook af en toe een balletje te trappen maar dan wel in de 35+ competitie. Wij zijn dus echt een voetbalgezinnetje.

Jullie kunnen mij vinden als Pedagogisch Medewerker op de Rupsjes, van maandag t/m donderdag.
Daarnaast ben ik ‘hoofdleidster’, dit houdt in dat ik het aanspreekpunt ben voor personeel en ik houdt mij bezig met de kind-planning.

Met veel plezier werk ik daar met de kinderen van 0 t/m 2,5 jaar. Ik vind het een erg leuke leeftijdsgroep omdat ze in deze 2,5 jaar zo ontzettend veel leren. De kinderen komen binnen als een klein afhankelijk kindje en ze gaan bij ons weg als grote, stoere, ondernemende en kletsende peuters. Ze leren zoveel in deze korte tijd. Ik vind het erg mooi dat ik deel mag uitmaken om al deze kinderen te helpen in hun ontwikkeling naar mooie individuen. Dat maakt dit werk zo mooi.

Sylvia

Sylvia

Mijn naam is Sylvia en ik ben geboren in 1985. Samen met mijn man, zoon en dochtertje woon ik in Spijkenisse. Ik heb in 2004 mijn diploma SPW3 behaald en sindsdien ook werkzaam in de kinderopvang.

Vanaf juni 2016 mocht ik het team bij het Kuikentje komen versterken waar ik nog steeds met veel plezier werk! Ik sta 2 dagen in de week op de dreumes/peutergroep als Pedagogisch Medewerker.
Daarnaast vervul ik de taak als praktijkopleider. Dit houdt in dat ik stagiaires begeleid tijdens hun leerweg bij Het Kuikentje. Ik heb een VVE certificaat en ik vind het dan ook erg leuk om themagericht te werken, omdat je de ontwikkeling van kinderen goed kan volgen, maar daarnaast ook vooral het plezier wat zij hierin hebben uitstralen. Hier doe je het voor!

Viviënne

Viviënne

Hallo, ik ben Viviënne, geboren in 1996 en ik woon in Spijkenisse. Naast het werken bij Het Kuikentje, sport ik graag en fotografeer ik voornamelijk in de natuur.

Ik ben sinds oktober 2019 werkzaam bij het Kuikentje als Pedagogisch medewerker op de baby-groep.
In 2020 ben ik afgestudeerd aan de hogeschool te Rotterdam, als: Pedagogisch Educatief Professional.
Hierdoor heb ik sinds 2021 ook de functie Pedagogische Coach en Beleidsmedewerker. Dit houdt in dat ik een ondersteunende rol heb voor mijn collega’s en voorzie dat de protocollen up-to-date zijn.

Ik ben zelf graag buiten in de natuur en vind het daarom ook heerlijk om te werken op Agrarische wijze, zoals bij het Kuikentje. Ik heb mijn passie gevonden in het werken met kinderen en ondersteun de kinderen graag in hun ontwikkeling.

Enny

Enny

Hallo, ik ben Enny geboren in 1969. Woon in Brielle samen met Frank en onze meiden alweer 13 jaar. Wij zijn een samengesteld gezin met vijf meiden die nu tussen de 20 en 26 jaar zijn die langzaam uitvliegen uit ons warme nest.

Een paar jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik de opleiding pedagogisch medewerker gaan doen. Mijn stage was bij het kuikentje en ik ben er gebleven.

Je kan mij eigenlijk overal vinden en vindt de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontzettend mooi en leuk en streef er altijd naar om bij iedereen een glimlach te krijgen want dan is mijn dag weer goed.

 Ik doe graag een klein beetje hardlopen, de sportschool en yoga, ook vind ik het heerlijk om lekker te toeren met mijn auto of motor met een tussenstop op een terrasje.

Michelle

Michelle

Mijn naam is Michelle Korsman. Ik ben geboren in 1986 en ik woon in Brielle samen met mijn man Frits, onze dochter Isabeau en onze zoon Vince.
In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met mijn gezin en ik vind het fijn om te sporten/fietsen.
Ik werk als administratief medewerker op kantoor sinds 2014. Mijn werkzaamheden bestaan uit: kindplanning/contact met nieuwe ouders, kind/personeelsadministratie, facturatie en preventiemedewerker.
In september 2021 ben ik gestart met een hbo-opleiding management in de kinderopvang. Mijn functie is nu assistent leidinggevende, uiteindelijk zal ik steeds meer taken gaan krijgen als leidinggevende.
De kindplanning heb ik overgedragen aan mijn collega’s Wendy en Yvonne onder supervisie van mij.

Om binnen een klein team mijn bijdrage te kunnen leveren, zodat kinderen een gezellige en leerzame tijd hebben binnen Het Kuikentje, voelt goed!

Yvonne

Yvonne

Hoi, ik ben Yvonne, geboren in 1970 en woon in Havenhoofd ( Stellendam ). Ik ben getrouwd en moeder van Stephanie en Aaron.
Ik ben werkzaam bij het Kuikentje vanaf oktober 2018 als Pedagogisch Medewerker, mijn vaste dagen zijn dinsdag en vrijdag op de Vlinders. Hiervoor heb ik ook al jaren in de kinderopvang gewerkt.

Naast mijn functie als Pedagogisch Medewerker ben ik ook ‘Hoofdleidster’. Dit houdt in dat ik het aanspreek punt ben voor het personeel en ik houdt mij bezig met personeelszaken, zoals het rooster etc.

Verder vind ik het leuk om te winkelen met mijn dochter en lees ik graag een goed boek.
Wat ik vooral heel leuk vind aan mijn werk is om de ontwikkeling te mogen volgen van het kind en daaraan te mogen bijdragen.

Lucinda

Lucinda

Mijn naam is Lucinda, ik ben werkzaam bij Het Kuikentje vanaf juli 2020. Jullie kunnen mij als vaste leidster vinden op donderdag en vrijdag bij de Vlinders.

Ik ben woonachtig in Hellevoetsluis met mijn man en heb twee zoons.

Ik draag met veel liefde zorg aan de allerkleinste en begeleid de kinderen daar waar nodig in hun eigen ontwikkeling.

Naast mijn werk vind ik het leuk om te mountainbiken en te wandelen!

Judith

Judith

Hoi, ik ben Judith en ik ben sinds november 2021 werkzaam bij kinderopvang Het Kuikentje en sta als vaste leidster op de Rupsjes. Ik ben getrouwd, ik heb een zoon, een dochter en een hond.

Mijn hobby’s zijn: wandelen en fietsen. Winkelen en een terrasje pakken vind ik ook leuk om te doen.

Ik heb het heel erg naar mijn zin op de groep en heb al met veel ouders kennis gemaakt en voel mij echt welkom!

Ik hoop de kinderen een veilige, vertrouwde, fijne, gezellige en liefdevolle plek te geven waar ze zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo.

Iris

Iris

Hoi, mijn naam is Iris Voormolen en ik ben geboren in Spijkenisse op 10 april 1999. In mijn vrije tijd speel ik graag spelletjes (bordspellen als Dungeon and Dragons of lekker makkelijk op de computer ), ook hou ik mij graag bezig met creatieve uitingen, wandelen in de natuur en bezig zijn met dieren.

Eerder heb ik mijn diploma gehaald voor mediavormgever op het Grafisch lyceum. Doordat dit toch niet de beste keuze voor mij was had ik een tussenjaar genomen. Door de tijd heen heb ik hierdoor al op veel mooie plekken mogen werken. Maar dit waren allemaal bijbaantjes en  nooit een beroep waar ik mijzelf ook mee oud zou zien kunnen worden.

Nu ben ik de opleiding; gespecialiseerd pedagogisch medewerker begonnen en kom ik het team versterken als werken/leren student bij Het Kuikentje, op de Vlinder groep.

Daniëlle

Daniëlle

Mijn naam is Daniëlle en ik ben sinds eind juni 2022 werkzaam op maandag als Pedagogisch medewerker bij de allerkleinste ‘Rupsjes’.

Voordat ik kinderen kreeg ben ik vaak voor langere periodes in het buitenland geweest, o.a. Spanje en Amerika, in 2008 heb ik een jaar in Australië rondgereisd en gewerkt. Yoga heeft altijd al mijn interesse gehad. Na jarenlang in de kinderopvang te hebben gewerkt heb ik in 2013 een eigen bedrijf gestart, “Yogaflow Brielle”. Inmiddels geef ik bijna 10 jaar yoga groeps- en privé trainingen en dit doe ik nog steeds met ontzettend veel plezier. Als uitbreiding op de yogakennis ben ik mezelf gaan verdiepen op het gebied van coaching en zelfontwikkeling. 

Omdat mijn kinderen alweer wat ouder beginnen te worden (7 en 10) miste ik de omgang met jonge kinderen. Kinderen zijn nog zo heerlijk puur en onbevangen en leven volledig in het Nu. Daar kunnen we als volwassenen nog vaak veel van leren. Ik heb geleerd dat kinderen een enorme spiegel kunnen zijn voor jezelf. Ze laten je alle facetten van je onderbewuste zien en kunnen je op deze manier veel inzicht in jezelf en je eigen handelen geven. Ik vind het enorm belangrijk dat kindjes zich geliefd, gezien en gehoord voelen en dat ze zich veilig en vertrouwd voelen bij mij en mijn collega’s.

Ik hoop voor ouders dan ook een fijn en waardevol steunpunt te kunnen zijn waarbij ze in volle vertrouwen hun kindjes aan mij en mijn lieve collega’s kunnen toevertrouwen.

Marlis

Marlis

Beste ouders,
Ik ben Marlis van Leeuwen, geboren in 1992 en ik woon samen met mijn man en 2 zoontjes in Hellevoetsluis.

Ik ben afgestudeerd als Verzorgende IG en heb dit 11 jaar met veel plezier gedaan. Aangezien ik dit werk altijd al had willen doen en nu de jongste bijna naar school gaat, leek dit het juiste moment om mij om te scholen.

Mijn vrije tijd besteed ik graag aan leuke uitjes met mijn gezin. Verder ben ik een gezelschapsmens en ben ik graag onder de mensen.

Jullie zullen mij vanaf 1 maart 2022 tegenkomen op: maandag, dinsdag en woensdag bij de Vlinders. Ik kijk ernaar uit om het team te mogen versterken. Mijn doel is dan ook om de kinderen een veilige en vertrouwde omgeving te bieden, waarin ze zichzelf kunnen zijn en zich goed kunnen ontwikkelen.
Groetjes Marlis

Diana

Diana

Ik ben Diana, geboren in 1971 en woon in Hellevoetsluis.

Ik ben getrouwd met Robert-Jan en samen hebben we 3 kinderen, Tim, Merel en Femke. In mijn vrije tijd sport ik graag buiten , wandel ik met de hond Mila, haak ik veel en ik zing graag.

Ik heb mijn diploma pedagogisch medewerker behaald in 2010. Sinds 2017 ben ik werkzaam in de kinderopvang en werk ik op de peutergroep. Deze leeftijdsgroep (2,5 tot 4 jaar) vind ik geweldig. De gezellige peuterpraat, een rollenspel bekijken, samen zingen en hen begeleiden in hun zelfstandigheid maakt dit werk zo leuk. Er samen een plezierige dag van maken vind ik belangrijk.

Vanaf 19 juli 2022 ben ik als pedagogisch medewerker werkzaam bij Het Kuikentje. Op dinsdag en donderdag vind je mij bij de Vlinders.

Suzan

Suzan

Beste ouders, mijn naam is Suzan, ik ben geboren in 1996 en woon in Hellevoetsluis. In mijn vrije tijd hou ik ervan om te reizen, wandelen in de natuur, sporten en een drankje te doen met vriendinnen.

Ik werk bij Het Kuikentje als Pedagogisch medewerker. Ik heb de opleiding Pedagogisch Medewerker Afgerond in 2015.

Jullie zullen mij drie dagen in de week zien bij de Rupsjes. Mijn werkdagen zijn: dinsdag, woensdag en donderdag.

Ik heb 5 jaar ervaring in de kinderopvang en draag met liefde zorg aan de allerkleinste. Ik hoop de kinderen een veilige en vertrouwde plek te geven, waar zij zich op hun eigen tempo mogen ontwikkelen.

Visie & Denkwijze

Naast rust, reinheid en regelmaat hechten wij veel waarde aan de woorden: respect, ruimte, reflectie en resultaat. 

Omdat ieder kind uniek is vinden wij het bij Het Kuikentje belangrijk dat een kind in zijn eigen tempo mag ontwikkelen. Respect, voor het kind maar ook voor de ouders. Dit door vertrouwen te winnen, flexibel te zijn en open te staan voor zowel de eigenheid van het kind als de ouders. Op deze manier willen wij streven naar een relatie waarin het kind centraal staat.

De doelstelling van Het Kuikentje is om kinderen een vertrouwde en landelijke plek te bieden waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit komt naar voren door kinderen veel buiten te laten spelen, vertrouwd te maken met dieren en de verzorging daarvan, daarnaast worden kinderen bewust betrokken bij het opkweken van groenten en fruit.

Er is hierbij bewust gekozen voor kleinschaligheid, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om op de individuele behoeften van kinderen in te kunnen gaan en zo een juiste vertrouwensband op te bouwen.

Onze visie en pedagogische uitgangspunten zijn afgeleid van de Hongaarse pedagoog en kinderarts Emmi Pikler. Haar benadering kenmerkt zich door twee principes:
• Respect voor de behoefte aan een stabiele persoonlijke band
• Respect voor de zelfstandige activiteiten van het kind

In de praktijk uit zich dit in:
• Bewust respectvol omgaan met de autonomie van het kind
• Het kind zoveel mogelijk de ruimte en de middelen aanbieden, zodat hij of zij uit zichzelf gaat ontdekken
• Het kind krijgt de kans in zijn/haar eigen tempo te leren bewegen, onderzoeken en spelen
• Zorgmomenten zijn gestructureerd en er is steeds communicatie tussen kind en verzorger

“Als een kind de kans krijgt in zijn eigen verzorging een actieve deelnemer te zijn in plaats van een passieve ontvanger, vergroot dit zijn gevoel van autonomie en zelfvertrouwen.”

Emmi Pikler

Normen en waarden

Normen en waarden hebben voor ons als belangrijkste doel dat wederzijds vertrouwen, de sfeer en het gevoel de basis zijn om met elkaar om te gaan. Het belangrijkste doel wat wij willen bereiken is zoals wij dit noemen ‘het zuchtje van genoegen’.

‘Het zuchtje van genoegen’ bij zowel kinderen als ouders en collega’s maakt dat:
– de vertrouwensrelatie voor het kind kan groeien;
– de ouder met een prettig gevoel naar het werk gaat;
– de samenwerking onderling goed is.

Veiligheid in en om het kinderdagverblijf

Ons kinderdagverblijf voldoet aan al de veiligheid- en gezondheidseisen gesteld door de GGD. In ons kwaliteitshandboek dat digitaal aanwezig is kunnen ouders de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid inzien. Verder zijn er protocollen gericht op: kinderen, ouders, veiligheid en gezondheid.

Omdat wij een agrarische kinderopvang zijn voldoen wij aan al de eisen die hiervoor zijn gesteld. Hieronder valt onder andere het Zoönosen keurmerk.

Het pand is gebouwd onder de strengste norm wat betreft de brandveiligheid. Er is een branddeur, brandmelders, een goedgekeurde brandblusser, branddeken en een goedgekeurde EHBO doos. Er zijn een drietal vluchtroutes waarbij een beknopt ontruimingsplan hangt. Jaarlijks wordt er door de pedagogisch medewerkers een ontruiming geoefend en geëvalueerd in het teamoverleg.

Het pand wordt jaarlijks door de brandweer gekeurd en hiervan wordt een verslag naar de gemeente gestuurd.

Iedere pedagogisch medewerker is in het bezit van een kinder-EHBO-certificaat en iedere dag is er een bedrijfshulpverlener aanwezig.

Wij hebben een samenwerking met de gemeente, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en zijn aangesloten bij het meldpunt SISA. Hiernaast zijn wij in het bezit van het protocol meldcode kindermishandeling. De laatste ontwikkelingen betreffende de meldcode zijn in ons pedagogisch beleid verwerkt.

Naast de dagelijkse observaties en overdrachten zijn er jaarlijkse welbevinden momenten waarin er gericht gekeken wordt naar de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Ieder kind heeft een eigen mentor, zij is het aanspreekpunt voor ouders en zij is ook degene die actie onderneemt als er bijzonderheden zijn in de ontwikkeling van het kind.

Een welbevinden gesprek is een individueel gesprek met de ouders waarin het welbevinden van het kind wordt geëvalueerd. Het verslag hiervan komt in het kinddossier.

Al de personen die werkzaam zijn in onze kinderopvang, zo ook de inwonenden van het woonhuis, zijn in het bezit van een VOG. De arbeidsvoorzieningen zijn erop gericht dat er op een verantwoorde manier kan worden gewerkt. Wij hebben een protocol arbeidsvoorwaarden.

Het aanwezige meubilair voldoet aan de geldende richtlijnen kinderopvang en aan de wettelijke eisen voor ergonomische werkomstandigheden.

Wij werken met dagelijkse-, wekelijkse-, maandelijkse- en periodieke schoonmaak- en onderhoudslijsten. De wekelijkse en maandelijkse lijsten worden ingevuld nadat deze taken zijn uitgevoerd.

Er zijn twee pedagogisch medewerkers aandachtsfunctionaris van het proces en zij controleren o.a. de lijsten. Zo controleert zij ook de voeding op houdbaarheidsdata. Tijdens het teamoverleg staat veiligheid en hygiëne regelmatig op de agenda.